Tenang dan Cemerlang di Dunia Akhirat

Semasa saya susah, sesak, sedih, tertekan dan hampir muflis di hujung 90'an.... Ayat2 Al-Quran ini memberi semangat untuk bangkit semula dan maju ke hadapan:
1. Hidup Pasti Ada Cabaran
[ Surah 2, Al-Baqarah: Ayat 155 - 157 * tilawah ]

“Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa serta buah-buahan.

Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar. Iaitu orang-orang yang apabila ditimpa sesuatu kesusahan, mereka berkata ~ Innaalillahi wainnaa ilaihi raaji’uun (Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali).

Mereka itu ialah orang-orang yang dilimpahi dengan berbagai-bagai kebaikan dari Tuhan mereka serta rahmatNya; dan mereka itulah orang-orang yang dapat petunjuk hidayahNya.


2. Setiap Insan Ada Keupayaan
[ Surah 2, Al-Baqarah: Ayat 286 * tilawah ]

“Allah tidak membebani seseorang itu melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala dari kebaikan yang diusahakannya, dan ia mendapat siksa dari kejahatan yang dikerjakannya.”

3. Satu Kesukaran, Dua Kesenangan
[ Surah 94, Al-Insyiraah: Ayat 5 - 8 * tilawah ]

“Kerana sesungguhnya sesudah kesukaran itu ada kemudahan. Sesungguhnya sesudah kesukaran itu ada kemudahan. Maka apabila kamu telah selesai (dari sesuatu urusan), kerjakanlah dengan sungguh-sungguh (urusan) yang lain. Dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap. ”

4. Taqwa Dan Tawakal
[ Surah 65, At-Talaq: Ayat 2 - 3 * tilawah ]

“Barangsiapa yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkan); Dan mendatangkan rezeki dari sumber yang tidak diduga.

Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya. Sesungguhnya Allah melaksanakan segala perkara yang dikehendakiNya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan kadar dan masa bagi tiap-tiap sesuatu.”

5. Berfikir, Bersyukur, Beramal
[ Surah 55, Ar-Rahman: ayat 13 * tilawah ] Allah ulang soalan ini sebanyak 31 kali!....
“Maka yang mana satu diantara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan?”
.

3 comments:

 1. Bro, Ar Rahman is the most moving of all the surahs in Al Quran. I literally broke down reciting it in front of Ka'abah..the love is completely ethereal and the feeling is totally out of this world..

  ReplyDelete
 2. Alhamdulillaah! Semoga ALLAH swt kurniakan kita nikmat dapat ke sana lagi especially to do Hajj

  ReplyDelete
 3. wow nice post

  www.quranteaching.com

  ReplyDelete